Show/Hide Left Push Menu
Utorak, 24. januar

Po isceljene u "Zemlju živih" Društvo Po isceljene u "Zemlju živih" utorak, 18 decembar 2012 11:20 Autor: Dejan Đusić

Pod okriljem Pravoslavne eparhije Šumadijske, u selu Brajkovcu kod Lazarevca, već pet godina razvija se zajednica ''Zemlja živih'', u kojoj mnogi pronalaze isceljenje od narkomanije i drugih bolesti zavisnosti.

Život u ovoj kući, koja funkcioniše bez ključa i čuvara, odvija se u redu, radu, bratskoj ljubavi i molitvi.

Umesto ograde, katanaca i obezbedjenja, domaćinstvo ''Zemlje živih'' u Brajkovcu kod Lazarevca ima anđele čuvare i dnevni raspored, koga se svi žitelji dobrovoljno pridržavaju.

Svoj, praktično novi život, ovde su pronašli mnogi koji su, zbog drogiranja, dodirnuli samo dno.

Život u zajednici, u kojoj poslednjih pet godina isceljenje pronalaze narkomani i drugi zavisnici, nije zasnovan ni na kakvoj prinudi, već isključivo na bratskoj ljubavi.

Prema rečima episkopa Šumadijskog Jovana, uz čiji se blagoslov i snažnu podršku ''Zemlja živih'' razvija, svako ima punu slobodu, ali i odgovornost za svoje postupke.

O ovoj zajednici stara se sveštenstvo crkve Svetog Velikomučinika Dimitrija iz Lazarevca, a naročito sveštenik Aleksandar Novaković, koji svakodnevno dolazi u Brajkovac. On brine i o materijalnim i o duhovnim potrebama žitelja.

Boravak u ovom domaćinstvu je za zavisnike potpuno besplatan, a njihove porodice imaju obavezu da jedanput mesečno dostave namirnice u skladu sa svojim mogućnostima.

''Zemlja živih'' iz Šumadijske pravoslavne eparhije prisno saradjuje sa istoimenim zajednicama koje funkcionišu na području Vojvodine, odnosno Bačke episkopije.

Ostavi komentar