Show/Hide Left Push Menu
Utorak, 24. januar

Veliki školski čas za nezaborav Kragujevac Veliki školski čas za nezaborav nedelja, 21 oktobar 2012 09:23 Autor: Branko Vučković

Danas će u Šumaricama biti održana tradicionalna mirovna manifestacija Veliki školski čas, posvećena uspomeni na žrtve fašističkog streljanja u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine.

Srbija prvi put ove godine obeležava 21. oktobar kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, ustanovljen prošlogodišnjim izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima.

Manifestaciji ispred spomenika streljanim đacima, kojom se obeležava 71. godišnica stradana nedužnih civila, prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena poema ''Oni su ušli u dom naš'' autora Jovana Zivlaka za koju je muziki komponovao Miroslav Štatkić, a scenografiju pripremio Milivoje Štulović.

Pre Velikog školskog časa kraj spomenika streljanih biće služen Moleban koji će voditi episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom šumadijske eparhije.

Fašističko streljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine predstavlja jedan od najvećih zločina nemačkog Vermahta tokom Drugog svetskog rata. Prema podacima Spomen parka 21. oktobar, tog dana streljano je 2.264 ljudi, a u okolnim selima Maršić, Ilićevo i Grošnica još 412 muškaraca.

Povod za surovu odmazdu nad civilnim stanovništvom bili su gubici Vermahta u sukuobu sa pripadnicima četničkog i partizanskog pokreta otpora na putu Kragujevac – Gornji Milanovac u kome je ubijeno deset i ranjeno 26 nemačkih vojnika.

Ostavi komentar