Show/Hide Left Push Menu
Utorak, 24. januar

Slike Erčevića u Narodnoj biblioteci Kultura Slike Erčevića u Narodnoj biblioteci petak, 19 oktobar 2012 10:44 Autor: Maja Stanković

Slike i crteži kragujevačkog umetnika Jordana Erčevića, izloženi su u ogranku Narodne biblioteke Vuk Karadžić, u Staroj radničkoj koloniji.

Na slikama su motivi ovog naselja, a jedan od povoda za organizovanje ove izložbe, baš u ovo vreme i na ovom mestu su kolonski susreti drugarstva, koji se tradicionalno održavaju u oktobru.

Tipična arhitektura i organizacija industrijskog naselja s kraja 19. veka, koji Staru radničku koloniju čine jedinstvenom, inspirisali su mnoge umetnike da joj posvete svoja dela.

Jordan Erčević je na svojim slikama ostavio brojna svedočanstva o gradskim celinama i znamenitim građevinama, a ovoga puta nam je pokazao da se rado i često tokom proteklih godina, vraćao i Staroj radničkoj koloniji.

Posebno uspeli na ovoj izložbi su crteži Jordana Erčevića sa motivima Sokolane. Taj motiv prisutan je u više varijanti, ali su tu i konji i cveće sa drvenog doksata neke vredne domaćiće i drugi prepoznatljivi detalji, koji su ovom naselju davali posebnu toplinu i prisnost o kojima umetnik govori.

Dok se sa Starom radničkom kolonijom onakvom kakva je bila nekada, posetioci mogu sresti na izložbi u biblioteci, Jordan Erčević je ponovo za štafelajem i slika Koloniju kakva je sada.

Revitalizovana zgrada Sokolane, mesto je okupljanja nekih novih generacija. Glasovi dece nas podsećaju da ovo naselje, iako sa izmenjenim licem, i dalje živi.

Ostavi komentar