Show/Hide Left Push Menu
Utorak, 24. januar

"Levački atlas" pred čitaocima Šumadija "Levački atlas" pred čitaocima utorak, 30 oktobar 2012 12:20 Autor: Katarina Mirović

Miroslav Simić prikupio je podatke o starom Levču koje je sažeo u knjigu „Župa Levač“ . Kako je štampanje ove istorijske gradje veoma skupo autor se odlučio da izda „Levački atlas“ publikaciju sa 15 mapa.

Publicista i pisac Miroslav Simić je decenijama istraživao Levač, a mape koje je objavio u atlasu, datiraju od Nemanjića do danas.

Mape govore o geografskim toponimima levačkog kraja, biljnom i životinjskom svetu, reljefu, demografskim kretanjima ljudi koji su živeli na ovim prostorima...

Autor kaže da je cilj njegovog istraživanja kulturno istorijsko nasledje, pa je pomoć tokom pisanja i istraživanja tražio u nekoliko okolnih opština i gradova Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Varvarinu, Rekovcu, Ćupriji, Paraćinu i Trsteniku.

U vreme vladavine Miloša, a kasnije i Mihajla Obrenovića, nastaju prvi popisi stanovništva u Srbiji.

„Popis iz 1863. godine pomogao je brojnim familijama da dodju do svog rodovnog stabla“, ističe autor Atlasa.

On očekuje da će njegova publikacija biti od pomoći kao učilo, pogotovo za učenike koji vole istoriju i geografiju.

Osim „Levačkog Atlasa“ Simić je autor knjiga „Prabakin sat“, „Kraljevsko Dragovo“, „Manastir Preradovac“, a očekuje da će uskoro biti štampana i knjiga „Ja Draginja“, koju je posvetio prvoj srpskoj kraljici Dragi Mašin.

Ostavi komentar